HEART MONOLOGUES
Monolozi srca | Les monologues du cœur
Performans višejezične poezije Jasmine Bolfek-Radovani
Četvrtak, 13. travnja 2023, u 19 h
Galerija Makina, Kapitolinski trg 1, Pula

Download announcement in English here.
Download Poster here.

Dizajn postera: © Dejan Kršić | Fotografija: London, © Jasmina Bolfek-Radovani


Redateljica / autorica teksta: Jasmina Bolfek-Radovani
Umjetnička koproducentica: Delphine Salkin
Glazba: Atau Tanaka

Nastupaju: Jasmina Bolfek-Radovani, Delphine Salkin, Robert Šantek, Atau Tanaka

Snimljeni glasovi (Heart monologues, 9 i 10): Emma Macpherson, Daniel Loayza

Snimljeni glasovi (“Heart Coeur Srce”): Jasmina Bolfek-Radovani, Kateryna Demchak, Oluremi Falowo, Lowri Jones, Yazhou Li, Kathleen MacQueen, Bridget Knapper, Daniel Loayza, Emma Macpherson, Khedidja Mahdi-Bolfek, Jaclyn Piudik, Tin Radovani, Liselotte Rolander, Teresa Pelinski Ramos, Pedro Sarmento, Robert Šantek, Soumya Sai Vanka, Boris Vidović, Elżbieta Wójcik-Leese, Ernesto Zornetta.


"Heart monologues" 30-minutni je performans višejezične poezije Jasmine Bolfek-Radovani, odnosno poetske sekvence istog naslova koja uključuje trinaest pjesama na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Performans kombinira riječi Jasminine poezije sa snimljenim i živim glasovima, te glazbom avangardnog skladatelja Ataua Tanake koji izvodi vlastitu muziku uživo koristeći senzore srca i mišića koji su povezani s modularnim sintesajzerom. 

Financira: Centar za poeziju & Centar za Digitalnu muziku, Queen Mary University of London.

Premijera “Heart monologues” održana je u okviru festivala The World in Westminster festival, 15-17. ožujak 2022, Westminster University, London, dok je druga izvedba održana u Parizu, 21.veljača 2023, Delaville café, u sklopu serije bilingvalnih večeri eksperimentalne poezije koje svake godine organizira Ivy Writers Paris. Poslušajte kratki isječak performansa na Youtubu

“Heart Monologues” su dio međunarodnog projekta multilingvalne poezije Jasmine Bolfek-Radovani “Unbound”, osnovanog 2019., koji se bavi odnosom suvremene višejezične poezije i multimedijskih tehnologija. 

Za ažurirane informacije o ovom događaju, pratite stranicu Jasmine Bolfek-Radovani na Facebooku i Instagramu, ili posjetite ovu stranicu.


Biografije

Jasmina Bolfek-Radovani je multilingvalna pjesnikinja i umjetnica hrvatsko-alžirskog porijekla rođena u Zagrebu. Od 1995. živi i radi u Londonu. Njezina je poezija na engleskom, hrvatskom i francuskom objavljena u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj i Kanadi. Između 2018. i 2022. godine postavlja seriju performansa multilingvalne poezije surađujući s londonskim i pariškim umjetnicima zvuka, vizualnim umjetnicima, muzičarima, avangardnim skladateljima, i prevodiocima. Autorica je multilingvalnog projekta poezije "Unbound" (osnovanog 2017. godine), te dobitnica potpora iz projekta Language Acts and Worldmaking, u 2018. i 2019. godini, za postavljanje serije recitala multilingvalne poezije “Reveries about language / Rêveries autour de la langue / Sanjarenje o jeziku” u Londonu. Prvu zbirku multilingvalne poezije "Reveries about language" objavljuje 2019. godine (Faculty of Arts & Humanities, King’s College London, Velika Britanija). Drugu zbirku poezije Knitting drum machines for exiled tongues (Tears in the Fence: Dorset, Velika Britanija) objavila je u rujnu 2022. godine. Jasmina je doktorirala na području frankofonskih literarnih i kulturnih studija. Vodila je panel o multilingvalnoj poeziji 2021. godine u sklopu međunarodnog skupa Language Futures u Londonu, te održala predavanja, i objavila par tekstova na temu performansa poezije između 2018. i 2022. godine. Obrada njezinog teksta na hrvatskom “Poezija za dvadeset i prvo stoljeće: “a poet’s problem” (15. svibnja 2019., ideje.hr) uvrštena je u radnu bilježnicu za gimnazije Hrvatski jezik i književnost 4.
Website: https://jasminabradovani.com
Email: j.bolfekradovani@gmail.com
Instagram: @jbolfekradovani
Facebook: https://www.facebook.com/minabolfek

Daniel Loayza je profesor klasičnog grčkog, francuskog jezika, i filozofije, prevoditelj i dramaturg francusko-peruanskog naslijeđa, prethodno umjetnički savjetnik francuskog kazališta Odéon-Théâtre de l'Europe, koji živi i radi u Parizu.

Emma Macpherson je studentica studija politike i međunarodnih odnosa na univerzitetu Queen Mary, University of London, te mlada pjesnikinja, kao i  asistent urednika časopisa poezije Peach.

Delphine Salkin je učiteljica glume, glumica, kazališna redateljica, i umjetnica zvuka belgijskog porijekla koja živi i radi u Parizu. Napisala je, režirala i izvela Interior Voices u Bruxellesu (Théâtre du Rideau – prosinac 2019.). U siječnju 2020. režirala je predstavu Splendor (Abi Morgan) u Parizu (Théâtre Malakoff / Théâtre de Sénart na turneji u Francuskoj), te je korežirala Je suis Nijinski s koreografkinjom Mathilde Laroque (Namur/Bruxelles – lipanj 2021.), kao i režirala Ljudski glas (Théâtre des Martyrs / Bruxelles – studeni 2021.) u izvedbi Clare Inglese. Umjetnička je direktorica kazališnog pariškog kolektiva Nonumoï.
Web: https://nonumoi.fr

Robert Šantek je spiker i sinkronizator (rođen u Friedrichshafenu, Njemačka), prethodno radijski i televizijski voditelj, urednik, scenarist i asistent redatelja, koji živi i radi u Zagrebu.

Atau Tanaka
je interdisciplinarni avangardni skladatelj i elektronički muzičar koji živi i radi u Londonu. Atau je voditelj katedre za digitalne medije univerziteta Newcastle University, i professor kompjuterskih medija na univerzitetu Goldsmiths, University of London, prethodno umjetnicki ambasador u Appleu, te istraživač laboratorija za kompjutersku glazbu Sony. Dobitnik je nagrada Ars Electronica, Fraunhofer Instituta, i Fondation Daniel Langlois; njegova dijela predstavljena su na festivalima Sonar, Womad Transmediale, SFMOMA, ICA, Eyebeam, NTT-ICC, and ZKM.
Web:
http://www.ataut.net
http://www.gold.ac.uk/computing/people/tanaka-atau/

Related Links

Intervju sa Atauom Tanakom, Music Radar, March 2023.

"Heart monologues", Delaville Café, 21 February 2023.

"Heart monologues", Regent Street Cinema, 16 March 2022

Jasmina Bolfek-Radovani, Close to heart: the art of (heart) listening in Heart monologues, 29 June 2022